Jutis Byaförening

Under det stora återtåget till byn i början av 80-talet skapades byaföreningen till nytta och nöje för byborna.
Föreningen är mycket aktiv med fokus på ungdomsverksamhet och på att ge den vuxna byborna ett forum för gemensamma aktiviteter. Möten och Byafester runt byns fritidsintressen; friluftsliv, jakt och fiske dominerar. Även aktivt arbete med "stadsplanering" för byn samt regional- och kommunutveckling bedrivs aktivt av föreningen.
Föreningens Byastuga , 200 m2 med restaurangkök och alla faciliteter för stora grupper, är den självklara mötesplatsen. Drift och underhåll av Byastygan är också den stående punkten för innovativa penninginsamlingsaktiviteter. Förra årets succé med Gubbkalendern hoppas kunna upprepas i många år och bli ryggraden i föreningens ekonomi. Med tanke på byns sorgeperiod med många bybor som drabbats av cancer och för att bidra till samhällsutvecklingen utanför byn kommer från 2009 20 kronor per kalender att doneras till cancerfonden.

Föreningens Historia & Aktiviteter

Jutis byaförening bildades åren 1987-88, då vi som bodde i byn började prata om att det vore roligt att ha en lokal där man kunde träffas och umgås lite fler personer på en gång. Det var inte direkt så att någon hade så stort hus att man kunde inbjuda till dans precis. Man inbjöd i första hand ocks?de som hade anknytning till byn att bli medlem i föreningen, men även andra var välkomna.
Stommen till stugan var en matsalsbarack som inköptes från Sädvaluspe då byggnationerna av kraftverksdammen där var klar.

För att dra in pengar att färdigställa stugan anordnades en pimpeltävling på våren 1988. Jutisnappet och påskdansen anordnades alltid på påskdagen. Denna tävling arrangerandes sedan flera år i rad, men överläts s?småningom till grannbyn Jäckvik och kom således att kallas Jäckviksnappet. Därefter har det blivit en del variation p?hur vi finansierat stugan och driften av den, bl a har vi haft hand om matserveringen på Silveryran i Arjeplog under några år.
Vi har haft julfest några gånger och årligen ordnas en paltmiddag på långfredagen.
En eld av varierande storlek antänds varje valborgsmässoafton vid stugan och vi grillar och umgås till sen natt. På försommaren städar vi upp stugan både inuti och utanför och äter en bit tillsammans.
När hösten kommer och älgjakten börjar har vi en årlig älgfest och vi äter ocks?ärtsoppa en kväll tillsammans med jaktlaget under första älgjaktsveckan.
Om det är någon som fyller jämt eller någon klassfest på gång brukar stugan användas till det ändamålet. Vi hyr även ut den till icke-medlemmar om så önskas.
Stugan fungerar som en aktivitetslokal för byns barn och ungdomar där de träffas och spelar innebandy, teater och har disco ibland.

Styrelse

Ordförande:Ingemar Marklund
Sekreterare:Britt-marie Hansson
Kassör:Monica Westerlund
Övr. ledamöter:Jonathan Westerlund
Mickael Cermenius
Frid Westerlund
Johan Marklund
Valberedning:Kent Marklund
Birger Westerlund
Revisor:Åke Jonsson
 
Ordförande Ingemar:070-325 28 21
Sekreterare Britt-Marie:070-558 85 76